Perinteiset tyylit
Useat wushu-tyylit perustuvat eri eläinten taistelutapoihin. Eläintyyleistä yleisimpiä ovat tiikeri, kurki, leopardi, käärme ja lohikäärme. Alla seurassamme harjoiteltavia eläintyylejä.
Tanglanquan (Rukoilijasirkka)
Shaolilainen munkki Wang Lang loi Tanglangquan-tyylin 1600-1700-luvuilla. Tässä lajissa yhdistellään liikkeitä Rukoilijasirkasta, Apinasta sekä Shaolin kungfusta. Tunnusomaista lajille on rennot, pitkänomaiset liikkeet, joissa on rukoilijasirkalle ominainen saksiote sekä valtavasti erilaisia käsitekniikoita. Hyökätessään kädet muodostavat koukun ja näyttävät hyönteisen taivutetuilta eturaajoilta. Nopea jalkatekniikka perustuu pitkäraajaisen sirkan hyppelyyn ja apinan ketterään, mutta tukevaan ja tasapainoiseen jalkatyöhön.
Pohjoisen ja eteläisen rukoilijasirkan taistelumenetelmät ja -periaatteet ovat varsin erilaiset. Seurassamme harjoitellaan pohjoisen tyylin Rukoilijasirkkaa ”White Monkey Steals Peach”, joka sisältää 48 liikettä.
Yingzhaoquan (Kotka)
Yingzhaoquan eli Kotka-tyylissä imitoidaan kotkaa. Tyylin alkuperäiset tekniikat on tarinan mukaan kehitetty Song-dynastian (960-1279) aikana, ja joissakin lähteissä kehittäjäksi mainitaan Song-dynastian aikainen kenraali Yue Fei.
Kotka-tyylistä on monia koulukuntia. Yhdessä imitoidaan kotkan kaikkia liikkeitä, yhdessä imitoidaan erityisesti kynsiä ja siipien räpyttelyä, ja Kivikotka-tyylissä imitoidaan kallion päällä ylös ja alas lentävää kotkaa. Seurassamme harjoitellaan pohjoisen tyylin Kotkan kilpailumuotoa.
Zuiquan (Juopuneen tyylisuunta)
Juopuneen tyylisuunta kehitettiin aikana, jolloin munkeista tuli keisarin virkamiehiä. Juhlapidot ja juominen kuuluivat munkkien velvollisuuksiin ja monista tehtävistä – myös taisteluista – tuli suoriutua humaltuneena.
Zuiquanissa liikkeiden sattumanvaraisuus, kaatumiset ja huojumiset muistuttavat humalaisen liikehdintää ja niillä on ollut tarkoitus hämätä vastustajaa. Lajissa on paljon erilaisia kaatuvia hyppyja ja akrobaattisia liikkeitä. Humalaisen rentoutta käytetään hyväksi saamaan liikkeisiin voimaa ja liikehdintä näyttää kummallisen hauskalta mutta silti taitavalta. Zuiquan on jokseenkin vaativa laji ja edellyttää notkeutta, ketteryyttä, voimaa ja hyvää koordinaatioita.