Info  
Ajankohtaista
Tapahtumakalenteri
Treeniaikataulu
Hinnat
Harjoittelu
Jäsenyys
Virusmäen Wushu ry
Yhteystiedot
  Lajit  
Wushu
Changquan
Nanquan
Taijiquan
Qigong
Perinteiset tyylit
Aseet
  Artikkelit  
Kuvat ja videot
Artikkelit ja kirjallisuus
Linkit
Arkisto
   
   
 
Yhteistyökumppanit
 
   
 

 

Wushu

Mielen, kehon ja sisäisen voiman hallintaa

Wushu on yleisnimitys kiinalaisille taistelutaidoille ja tarkoittaa käännettynä sotataitoa. Wushu on monipuolinen liikuntamuoto, jossa yhdistyvät sekä sisäinen harjoitus (keskittyminen) että ulkoiset (fyysiset) harjoitteet. Wushun harjoittelumuotoja ovat liikesarjat (taolu) ja ottelut (sanshou).

Wushu-lajeja on Kiinassa satoja erilaisia vaihdellen hitaista ja rauhallisista liikesarjoista nopeisiin ja vauhdikkaisiin sekä myös rajuihin itsepuolustuslajeihin. Suomessa wushu tunnetaan paremmin nimellä kungfu, joka ei itse asiassa ole minkään lajin nimi, vaan tarkoittaa taitoa ja aikaa, joka omistetaan jollekin. Koska kamppailutaitojen ja lajien oppiminen vaatii paljon aikaa, tulkittiin kungfun tarkoittavan itse kamppailutaitoja.

Vaikka wushun liikkeet perustuvat taistelutaitoihin, sitä harrastetaan nykyään lähinnä kunto- ja terveysliikuntana. Wushun liikesarjoja tehdään ryhmässä ilman kontaktia vastustajaan. Tänä päivänä laji muistuttaakin enemmän taitovoimistelua kuin itsepuolustusta. Taijissa ja qigongissa korostuu lajin meditatiivisuus ja terveysvaikutukset.

Changquan (quan=nyrkki)

Historiaa

Nykyisen wushun (jota perinteisemmin kutsutaan kungfuksi) uskotaan saaneen alkunsa Pohjois-Kiinan Hunanin maakunnassa Songshan-vuorella sijaitsevassa Shaolinin luostarissa. Sinne sen toi vaelteleva munkki nimeltä Bodhidharma, kiinaksi Ta-Mo (Damo). Tarina kertoo, että hän opetti munkeille harjoitussarjoja, joiden tarkoitus oli kohentaa heidän kuntoa sekä vahvistaa kehoa ja mieltä. Shaolinin temppeli ei ollut ainoa, jossa treenattiin kungfua, vaan ympäri Kiinaa oli lukuisia temppeleitä, joiden kaikkien nimi oli Shaolin.

Taijijian (jian=miekka)

Wushu-lajeja on satoja, tässä lueteltuna muutama: Changquan, Nanquan, Sanshou, Shaolinquan, Xingyiquan, Baguazhang, Zuiquan, Yonchunquan, Tanglangquan, Taijiquan, Qigong.

Sivuiltamme löydät tarkemmat esittelyt lajeista, joita seurassamme treenataan. Videoita eri liikesarjoista löydät kohdista Kuvat ja videot sekä Linkit.

Taijiquan (quan=nyrkki)

 
Liikenne Hallakangas Mainos- ja muotoilutoimisto Semio Oy Seinäjoen sanomat