Info  
Ajankohtaista
Tapahtumakalenteri
Treeniaikataulu
Hinnat
Harjoittelu
Jäsenyys
Virusmäen Wushu ry
Yhteystiedot
  Lajit  
Wushu
Changquan
Nanquan
Taijiquan
Qigong
Perinteiset tyylit
Aseet
  Artikkelit  
Kuvat ja videot
Artikkelit ja kirjallisuus
Linkit
Arkisto
   
   
 
Yhteistyökumppanit
 
   
 

 

Taijiquan

Taijiquan on länsimaissa tunnetuin wushu-laji, jossa periaatteena on voiman voittaminen pehmeydellä. Taiji on vanha kiinalainen filosofia, jossa yin ja yang kuvaavat kaiken olemassaolevan kahta puolta. Taijiquanissa tämä yin-yang -periaate toteutuu tyhjän ja täyden, pehmeyden ja voiman vaihteluna. Taiji-nimitys onkin vakiintunut kuvaamaan taijiquan-harjoituksia.

Taijissa harjoitellaan liikesarjoja, joiden liikkeet ovat kehittyneet kamppailuissa käytetyistä iskuista, potkuista ja torjunnoista. Taijissa on useita erilaisia tyylisuuntia, joista yleisimmät ovat Yang-, Chen-, Wu- ja Sun-tyylit. Lisää taijin historiasta voit lukea arkistosta.

Taijin tyylisuunnasta riippumatta taijin perusperiaatteet ovat samat; tyyneys, keskittyminen, mielen ja vartalon rentouttaminen, liikkeiden luonnollisuus ja yhtenäisyys sekä niiden suorittaminen ilman ulkoisesti näkyvää voimanponnistusta. Tärkeä osuus taijin harjoittelussa on myös hengityksen hallinta. Taiji kehittää peruskuntoa, kestävyyttä, notkeutta ja tasapainoa sekä lisää elinvoimaa.

Yang-taijiquan

 

Yang-tyyli on taijityyleistä yleisin. Liikkeet tehdään pehmeästi ja rauhallisesti. Liikeradat ovat pyöreitä ja liike tasaista ja jatkuvaa. Yang-tyylissä on useita liikesarjoja, joista tunnetuin on Pekingissä vuonna 1956 kehitetty 24 liikkeen sarja. Liikesarja on sopivan mittainen alkeiskurssille ja siitä on karsittu pois vaikeimmat liikkeet. Tästä huolimatta 24-liikesarja sisältää kaikki taijin perusperiaatteet ja sen osaaminen on olennainen perusta muiden liikesarjojen harjoittelulle.

Muita liikesarjoja ovat yksinkertaistettu 10 liikkeen lyhytsarja, perinteinen Yang-tyylin 40 liikkeen sarja sekä 42 liikkeen sarja. 42 liikkeen sarjassa on Yang-tyylin lisäksi muutamia Chen-, Wu- ja Sun-tyylin liikkeitä ja sitä kutsutaankin ns. neljän tyylin taijiksi.

Taijissa on myös aseellisia sarjoja, kuten miekalla tehtävät 32 ja 42 liikkeen sarjat (Taijijian).

Chen-taijiquan

 

Chen tyyli on kaikkein vanhin taiji-tyyli. Chen-tyyli edellyttää jonkin verran enemmän kestävyyttä ja voimaa kuin Yang-tyylin taiji, sillä Chen-tyyli sisältää voimakkaita hyppyjä, potkuja ja iskuja. Chen-tyylille on tyypillistä liikeratojen spiraalimaisuus, hitaan ja nopean liikkeen vuorottelu sekä hyppyjen ja potkujen muodostamat nopeat voimanpurkaukset. Pyrkimyksenä on kokonaisvaltaisen voiman ja sisäisen energian käyttö sekä kehon ja mielen tasapaino. Seurassamme on harjoiteltu Chen-tyylin 56 liikkeen kilpailusarjaa, tällä hetkellä harjoitellaan Chen-tyylin perinteistä 83 liikkeen sarjaa.

 
Liikenne Hallakangas Mainos- ja muotoilutoimisto Semio Oy Seinäjoen sanomat